Cumhurbaşkanı Erdoğan startı verdi, Kahramanmaraş’ta ilk temeller atıldı

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, canlı baÄŸlantıyla katıldığı kentsel dönüÅŸümde temel atma töreninde açıklamalarda bulundu. ErdoÄŸan, “Asrın felaketi olan depremlerin üzerinden 6 aydan fazla süre geçti. Sadece ülkemizin deÄŸil, insanlık tarihinin en yıkıcı doÄŸal afetlerinden birini yaÅŸadık. Depremden hemen sonra afetzede illerimizi farklı vesilelerle ziyaret ettik, devletimizin tüm imkanlarıyla sizlerin yanında olduk. Deprem bölgelerinde yapılan çalışmaları ve ihtiyaçları takip ettik. Tespitlerimize göre MaraÅŸ’ın neredeyse 3’te biri oturulamaz hale geldi. KahramanmaraÅŸ’ta yapılması gereken deprem konutu sayısı 19 bin 418. Köy evleri ve ahırlarla birlikte bu rakam 29 bin 47’ye ulaşıyor. Deprem bölgesinde ise toplam 680 bin konut ve 170 bin ahır, depo ve iÅŸ yeri gibi yapılar inÅŸa edilecek” dedi.
 

“Yerinde dönüÅŸüm ile ekonomi canlanacak, istihdam artacak”

6 Åžubat’ta insanlık tarihinin en yıkıcı doÄŸal afetlerinden birinin yaÅŸandığını söyleyen CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, “Bir sene içerisinde deprem bölgelerinde 319 bin konutu inÅŸa edip, hak sahiplerine teslim etmeyi hedefliyoruz. Sözlerine sadık bir hükümet olarak yerine getirdiÄŸimiz tüm vaatlerimiz gibi bu sözümüzü de inÅŸallah tutacağız. Deprem bölgelerimizde ÅŸimdiye kadar yaklaşık 180 bin konutun ihalesi gerçekleÅŸtirildi. Zemin etütleri yapılmış alanlarda inÅŸaatlarımız hızla yükseliyor. VatandaÅŸlarımızın taleplerini karşılamak amacıyla yerinde dönüÅŸüm projesini baÅŸlattık. 160 binden fazla insanımız yerinde dönüÅŸüm için baÅŸvuru yaptı. Bu vatandaÅŸlarımız arasında 20 binden fazla KahramanmaraÅŸlı kardeÅŸlerimiz var. Yerinde dönüÅŸüm projesi ile sadece inÅŸaatlar hızlanmayacak, ekonomi canlanacak, yeni istihdam alanları oluÅŸacak. Depremin yıktığı ÅŸehirlerimizi altyapısı ve üstyapıyla daha görkemli, daha dayanıklı, daha ferah bir ÅŸekilde inÅŸa edeceÄŸiz” diye konuÅŸtu.


 

“Bugün ilk kazmayı vuruyoruz”

YaÅŸanan felaketin alınması gereken tedbirleri tekrardan hatırlattığını dile getiren CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, “Kentsel dönüÅŸüm projeleriyle ülkenin dört bir yanında 3,3 milyon konutun inÅŸasını saÄŸladık. 20 milyona yakın insanımızı güvenli yuvalara kavuÅŸturduk. Türkiye genelinde 6,5 milyon konutu süratle dönüÅŸtürmeyi hedefliyoruz ve inÅŸallah bunları tamamladığımızda ÅŸehirlerimiz hem güzelleÅŸecek hem de depremlere çok daha hazırlıklı hale gelecek. Bakanlık, TOKÄ°, Emlak Konut ve hayırseverlerimizin eliyle KahramanmaraÅŸ merkezde üç noktada, Pazarcık ilçesinde iki köyde, TürkoÄŸlu ilçesinde bir köyde, Pazarcık’ta küçük sanayi sitesi olmak üzere 7 ayrı bölgede temel atma töreni gerçekleÅŸtiriyoruz. Toplamda 9 bin 74 konut ile 231 iÅŸ yeri için bugün ilk kazmayı vuruyoruz ve bu konutların 913 adedi hayırseverlerimiz tarafından inÅŸa edilecek” ifadelerini kullandı.

“Biz üzerimize düÅŸeni yapıyoruz”

 

Çevre, Åžehircilik ve Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸi Bakanı Mehmet Özhaseki ise, “11 ilimiz bu depremden doÄŸrudan etkilendi ve 14 milyon vatandaşımız bu hasardan nasibini aldı. 1 milyon 905 bin kardeÅŸimiz ÅŸu anda evlerinden uzakta ve 320 bin ailemize de yardımda bulunuyoruz. Hükümet ve bakanlık olarak bizim önceliÄŸimiz deprem bölgelerinde saÄŸlıklı konutlar yapmak ve daha sonra bu vatandaÅŸlarımızı konutlarına aktararak onların huzur içerisinde oturmalarını saÄŸlamak. Bizler bu evleri bitirip depremzedeler içerisinde huzurla oturana kadar burada olacağız. Sizler bize dua edip ’Hakkımız helal olsun’ deyinceye kadar burada olacağız. Biz üzerimize düÅŸeni yapıyoruz ve inanıyorum ki iyi niyetle yola çıkanın, gayret edenin, uÄŸraÅŸanın yardımcısı Allah’tır” dedi.

Bakan Özhaseki, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

“Åžehir merkezini imara kapatmak, o ÅŸehrin ölüm fermanını imzalamaktır. Bilim insanlarımız aylardır çalıştı ve en sonunda dediler ki, ÅŸehir merkezini imara açabiliriz. Ama bu fay hatlarının ve fay kırıklarının olduÄŸu yerlerde deÄŸil. Tabiat ile savaÅŸmanın bir manası yok, doÄŸa ile savaşılmaz, o gücün karşısında durulmaz.

Fay hatlarının olduÄŸu yerlerde 60 metre alanında yerleri boÅŸ bırakacağız. Åžehir merkezlerine yapılan yapılarda yerin altına 15 metrelik bir kazık çakılacak. Sonra ise sert zeminlere inilecek, sert zemin bulunduktan sonra inÅŸaat yapılacak. En az 1 kat veya 2 kat bodrum yapılacak, üstü ise 4 katı geçmeyecek. EÄŸer biz bu ÅŸartlara uyarsak ondan sonraki geleceÄŸimiz aydınlık. Bu ÅŸartlara uyduÄŸumuz takdirde Allah’ın izni ile hiçbir ÅŸey olmayacak.”

Deprem bölgelerindeki ÅŸehirleri devlet ve millet ortaklığı ile yeniden ayaÄŸa kaldıracaklarını aktaran Bakan Özhaseki, “Bir taraftan konutlar inÅŸa ediyoruz, bir taraftan KahramanmaraÅŸ’ın meydanını oluÅŸturacağız. Burada yapılan yapıların her yere örnek teÅŸkil etmesini istiyoruz ama bundan sonraki süreçte de vatandaÅŸlarımıza görevler düÅŸüyor. EÄŸer bir binada oturuyorsanız oturup anlaşın, ortak bir hesap açın ve biz de sizi destekleyelim. Ä°nÅŸaatlara bir an önce baÅŸlarsanız, biz de inÅŸaatlarda sizleri desteklemeye devam ederiz. Bundan sonrasında sizlerin de gayreti ile bu ÅŸehirleri ayaÄŸa kaldıracağız. Bizim bu konuda çizgimiz var, bunlardan asla ödün vermeyeceÄŸiz. Birincisi fay kırıkları üzerinde bir daha asla yapı yapılamayacak. Ä°kincisi ise, dere yatakları üzerine, zeminin çürük olduÄŸu yerlere bir daha yapı yapılamayacak, sıvılaÅŸmanın olduÄŸu yerlere de yapı yapılamayacak. Mühendislik hesapları yapılırken, uygulama alanında sıfır tolerans ile yolumuza devam edeceÄŸiz” diye konuÅŸtu.

 

 

YORUMLAR

YORUM YAP

Mail Adresiniz Yayınlanmayacaktır.